Gastro manifestacija posvećena smokvi, omiljenoj namirnici kvarnerskog kraja i predstavnici mediteranske prehrane za zdravlje i užitak. Neiscrpan je izvor primjene u gastronomiji, od poslastica i slanih jela do rakija i likera, u kojima možete uživati u riječkim ugostiteljskim objektima u okviru Ri gastro manifestacije, posvećene lokalnim i sezonskim namirnicama kvarnerskog kraja za zdravlje i užitak.

Rijetko je voće o kojem postoji toliko legendi kao o smokvi, a u Bibliji je najviše spominjana od svih biljaka. Ovo rajsko voće, latinskog naziva Ficus carica, spada u najstarije kultivirane voćke, a uz maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva, otporna je na vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja.

Smokva je vrlo cijenjena u pučkoj medicini zbog ljekovitosti, te u prehrani, jer je niskokalorična i hranjiva, a osim cijelog ploda jestivi su i njezini listovi. Mnogima je svježa smokva vrhunac užitka, iako i njezina sušena inačica ima svojih draži, a osim poslasticama daje punoću okusa i slanim jelima. Od nje se proizvodi i rakija, uz koju se u primorskim krajevima poslužuje posebno cijenjen smokvenjak – pogačica od sušenih smokava s dodatkom orašastih plodova, rakije i ljekovitog, aromatičnog bilja.

Ugostitelji i partneri koji sudjeluju u Tjednu smokava:

🍴 Bistro Mezanin

🍴 Bistro Conca D'oro

🍴 Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu

🍴 Bistro Placa 51

🍴 Bistro Mornar

🍴 Brasserie As

🍴 Restoran Kamov – Grand hotel Bonavia

🍴 Restoran hotela Continental

🍴 Konoba Ribica

🍴 Primorska konoba

🍴 Slastičarnica Cacao

🍴 Slastičarnica Ebba's Cuisine

🍴 Rica Gluten Free

🍴 Kavana&Bar Grad

🍴 Wine bar La Bodega Rijeka

🍴 Špajza

Nazovite i rezervirajte svoj stol!
Detalje, kontakt podatke ugostitelja i njihovu ponudu možete pronaći na sljedećem linku>