Bakalar (lat. Gadus morhua) je jedna od zasigurno najpoznatijih riba, koja je osvojila nepca širom svijeta jedinstvenim okusom i zanimljivom poviješću zamršenih puteva kojima je iz hladnog Sjevernog mora stigla na naše trpeze, te postala gastronomski kontinuitet koji stoljećima povezuje sjevernu i južnu Europu.
 
Unatoč napretku tehnologije, tradicija prerade bakalara ostala je ista – uglavnom se suši na otvorenom oko tri mjeseca, te se tako može čuvati godinama. U pojedinim sredozemnim zemljama bakalar je postao nacionalno jelo interpretirano na bezbroj načina, te se jede tijekom cijele godine, dok se u Hrvatskoj udomaćio sušeni bakalar, kao simbol posta za božićne i uskrsne blagdane, uglavnom pripreman na dva načina: na bijelo kao namaz – in bianco, ili na crveno kao varivo s krumpirom – na mornarski.
 
Bakalar spada u bijelu ribu, blaga okusa i izvrsna nutritivna profila, a zbog koncentriranja hranjivih sastojaka tijekom sušenja jedan kilogram sušenog bakalara ima istu energetsku vrijednost kao pet kilograma svježe ribe. Nema aditiva niti konzervansa i lako se probavlja, što ga čini zdravom i kompletnom namirnicom, a uz to u tijelu potiče sintezu serotonina – hormona zaslužnog za bolje raspoloženje, posebno dobrodošlog tijekom zimskih dana.