Za vrijeme riječkih dana gastronomije niz restorana i konoba obogaćuje svoje menije posebnim gastro-kreacijama od „zadanih“ namirnica i popularnim cijenama mame posjetitelje da iskušaju najfinije zalogaje koji se temelje na sezonskim plodovima naše regije.

Gourmet priča je prigoda kada kuhari izlaze iz svojih kuhinja i svoje umijeće prezentiraju svima koji se u tom trenutku nađu u velikoj kuhaoni na otvorenom – na Korzu ili ispred HNK Ivana pl. Zajca. Gurmani, znatiželjnici, ali i svi slučajni prolaznici tada imaju priliku probati cijeli niz šarenih slatkih ili slanih zalogaja, koji su samo naznaka onoga što se nudi u ugostiteljskim objektima – partnerima ove manifestacije. Naići na takve delicije „na ulici“, imati prigodu za mali prilog isprobati nešto za što se inače mora ići u kakav fini restoran ili konobu, sresti nekog poznatog, uz zalogaj i čašu vina zastati na čas od svakodnevice… nije baš svakodnevni scenarij. Kuhanju se ponekad pridruže i poznati kuhari-amateri, a zna se i zapjevati i zasvirati.

Osim svog hedonističkog, ali i često edukativnog karaktera, Gourmet priča ima i svoju humanitarnu stranu – sav prihod od zalogaja koji se prodaju uvijek ide nekoj od humanitarnih udruga.